Asukkaaksi?

Haluaisitko sinäkin olla Luohuan luppakorva? Luohualaisia ei voi olla koskaan liikaa! Olit sitten kiinnostunut pysyvästä asuinpaikasta tai vaikkapa kesämökistä, Luohua voi olla juuri oikea paikka sinulle.

Meihin voit olla yhteydessä kaikessa talon ostoon, vuokraamisen tai rakennuspaikan ostoon liittyvissä asioissa. Autamme sinua parhaamme mukaan!

Voit tulla tutustumaan kylän maisemiin ja saat ohjatun kierroksen kylän tuntevalta kyläläiseltä!

Autamme sinua löytämään esimerkiksi mieleisen rakennuspaikan kylältä ja selvitämme maanomistajan mahdollisen rakennuspaikan ostoa varten.

Muistathan myös kylämme lupauksen: uusille Luohualle muuttaville asukkaille rakennetaan talkoilla talon perustukset! 

Voit tutustua kyläämme myös Luohuan kylämainoksen ja infolehtisen avulla.

Ota yhteyttä, niin palaset loksahtavat kohdalleen! Meihin voit olla yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen luohuankyla@gmail.com tai laittaa meille viestiä Luohuan kylän Facebook-sivun tai Instagramin välityksellä.

Kyläläisen tervehdys

Aika lailla tarkalleen viisi vuotta taaksepäin huristelimme Luohuan kylänraittia ensimmäistä kertaa. Oli kesäkuu, kuten nytkin. Sitä en muista paistoiko aurinko, vai antoiko taivas kenties vettä. Mutta muistan huokaisseeni ihastuksesta, sillä maisema puhutteli minua. Vihreän kullan värittämät kumpuilevat pellot, valkeakylkisten koivujen joukkiot, siellä täällä ryhdikkäänä seisovat perinteikkäät talot ja niiden hyvin hoidetut pihapiirit. Ei ollut kovinkaan vaikeaa kuvitella itseään siihen idylliin asumaan. Kahta tuntia myöhemmin ajoimme sitä samaa kylätietä sillä ajatuksella, että tässä on meidän tuleva kotitie. Lähdimme, mutta vain palataksemme pian takaisin muuttokuorman kanssa.

Nämä viisi vuotta ovat opettaneet minulle mitä tarkoittaa yhteisöllisyys. Toisista välittäminen. Vilpitön auttamishalu. Liioiteltua ei ole myöskään sanoa, että nyt tiedän mitä on tekemisen meininki. Kuinka yhteisen hyvän eteen ollaan valmiita panostamaan. Yhdellä sanalla: Talkoohenki

Nyt tiedän senkin, kuinka hienoa on, kun koulussa kaikki otetaan mukaan leikkiin. Olen nähnyt kymmeniä,satoja kertoja innokkaan koululaisen nousevan aamulla pyörän selkään ja heilauttavan kättään. ”Heippa, kaverit oottaa”!

Miten mukava on vapaa-ajalla lasten, nuorten ja aikuisten kokoontua koululle. Kylän sydämeen. Milloin on jalkapallopelit käynnissä, milloin leikitään peilistä. Talvella on luistimet jalassa yhdellä, jos toisella. Aina pääsee peliin mukaan tai halutessaan saa olla kentän laidalla porisijana. Porinaa aina tarvitaan, asioista ja asioiden vierestä. Ajatusten vaihtoa, ihmisten kohtaamisia.

Minulta vasta kysyttiin mikä Luohualla on parasta. Se oli äkkiseltään vaikea kysymys. Ei siksi, että olisi vaikea keksiä mikä täällä on parasta, vaan siksi, kun niin moni on parasta. Sitten hoksasin yhden erityisen asian, mikä minulle henkilökohtaisesti on parasta. Se on se hetki illasta, kun päivän tohinat on tohistu, tehty työt ja laitettu ruuat. Pesty pyykit ja hoidettu eläimet. Silloin menen hetkeksi ulos kuuntelemaan. Kuuntelen ympäröivää luontoa ja meidän kylää. Sen omaa erityistä äänimaailmaa, joka on näiden vuosien aikana tullut minulle tärkeäksi. Talvella saan kuunnella hiljaisuutta. Toisinaan laitan silmät kiinni ja kuuntelen, kuinka se puhuttelee minua. Hiljaisuuden katkaisee pakkasen paukahdus puissa tai lumen rasahdus. Keväällä kuulen villinä kuohuvan kosken. Sen pauhu tulee pihoihin ja puutarhoihin. Joskus kuuntelemme sitä puolisoni kanssa yhdessä, ihan hiljaa vierekkäin. Kesäillassa korviin kantautuva haitarin soitto saa sydämeni läpättämään. Muistan kun kuulin sen ensimmäisen kerran, se oli taianomaista. Nipistin itseäni, etten vain ole unessa. Syysiltaisin kuuntelen muuttolintujen lähtöääniä. Jossain lähipelloilla ne oikovat koipiaan ja pörhistelevät höyheniään. Ne kajauttelevat kuuluvasti, aivan kuin sanoen ”Kohta lähdetään, mutta tullaan taas keväällä takaisin”.

Joka aamu tunnen kiitollisuutta siitä, että saan herätä uuteen päivään juuri täällä, meidän omalla kylällä. Aukaisen kamarin verhot ja katson peltojen yli joelle päin. Maisema sykähdyttää edelleen samalla tavalla kuin viisi vuotta sitten. Tiedän tulleeni kotiin.

Suvi Ylitalo

Perinteikkään Kankaalan tilan nykyinen emäntä